Βραδιά Κλασικής Μουσικής
στην περιοχή της υδατογέφυρας (Καμάρες) στη Μόρια Λέσβου
τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020
Δείτε την συναυλία
Άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία online!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:00 διοργανώνουμε μουσική βραδιά κλασικής μουσικής στην περιοχή της υδατογέφυρας (“Καμάρες”) στη Μόρια Λέσβου, σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer. Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν νέοι βραβευμένοι σολίστ. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Προέδρου του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, κ. Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα-Σγούρδα.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμώς για την συμβολή τους στην εκδήλωση και την υποστήριξη των εξής τοπικών συλλόγων της Μόριας: Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μόριας, Λέσχη Ανάγνωσης Μόριας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μόριας, Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και Όμορων Κοινοτήτων.
Πρόγραμμα
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Σονάτα για πιάνο αρ. 14, Op. 27/2, Υπό το Σεληνόφως
Ι. Adagio sostenuto
ΙΙ. Allegretto
III. Presto agitato
Ελευθέριος Μισιργής, πιάνο
Ludwig van Beethoven
Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 5, Op. 24, Της Ανοίξεως
Ι. Allegro
Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί
Ανδρέας Κερκέζος, πιάνο
Camille Saint–Saëns (1835-1921)
Ο Κύκνος (από την Σουίτα «Το Καρναβάλι των Ζώων»)
Αλέξανδρος Σιουπούλης, βιολοντσέλο
Ελευθέριος Μισιργής, πιάνο
Friedrich Hermann (1828-1907)
Grand Duo Brillant για βιολί και βιολοντσέλο, Op. 12
Ι. Allegro con fuoco
Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί
Μαρία-Έλλη Πετρίδη, βιολοντσέλο
Διάλειμμα
Johannes Brahms (1833-1897)
Σονάτα για βιολοντσέλο αρ. 1, Op. 38
Ι. Allegro non troppo
Μαρία-Έλλη Πετρίδη, βιολοντσέλο
Παναγιώτης Τροχόπουλος, πιάνο
Ludwig van Beethoven
Σονάτα για πιάνο αρ. 32, Op. 111
Ι. Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
ΙΙ. Arietta: Adagio molto semplice e cantabile
Παναγιώτης Τροχόπουλος, πιάνο
Ο πιανίστας Ελευθέριος Μισιργής αυτοσχεδιάζει πάνω σε γνωστά μπετοβενικά θέματα
Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer ιδρύθηκε το 1979 και έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσον ζωντανή τη μνήμη της κορυφαίος πιανίστας Τζίνα Μπαχάουερ (1913-1976). Συνεχίζοντας το όραμά της, το Σωματείο υποστηρίζει νέους προικισμένους μουσικούς. Διοργανώνει συναυλίες ανερχόμενων σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και το ετήσιο Μουσικό Φεστιβάλ Gina Bachauer-Συναντήσεις Νέων Σολίστ και Συνόλων. Σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσικό Σωματείο C.V. Alkan–P.J.G. Zimmerman, διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman. Άλλη σημαντική διοργάνωση του Σωματείου αποτελεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, στον οποίον συμμετέχουν πολλοί νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κάθε Δεκέμβριο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, απονέμει τα Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα, σε ειδική τελετή η οποία σφραγίζεται με συναυλία των νέων βραβευμένων σολίστ που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς του Σωματείου. Το Σωματείο προσφέρει υποτροφίες σε επιλεγμένους νέους μουσικούς, υποστηρίζοντας τις σπουδές τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής σκηνής, όπως είναι οι Zubin Mehta, Viadimir Ashkenazy, Wolfgang Sawallisch, Murray Perahia και Alicia de Larrocha. Επίσης έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Philharmonia Orchestra του Λονδίνου και η Φιλαρμονική του Ισραήλ.
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των δράσεών του είναι ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας. Ο κ. Καράμπελας-Σγούρδας είναι κριτικός μουσικής, καθηγητής πιάνου, ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan–P.J.G. Zimmerman, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού. Μετέχει σε επιτροπές διεθνών μουσικών διαγωνισμών και διδάσκει σε ευρωπαϊκές θερινές μουσικές ακαδημίες. Είναι επίσης τακτικός συνεργάτης διεθνών δισκογραφικών εταιρειών ως ειδικός σύμβουλος και/ή συγγραφέας των μουσικών αναλύσεων που δημοσιεύονται στα συνοδευτικά τεύχη των δίσκων (CDs). Σημαντική θέση στις δραστηριότητές του κατέχει η ανακάλυψη και μελέτη μουσικών χειρόγραφων: έχει φέρει στην επιφάνεια άγνωστα ιδιόγραφα μουσικά χειρόγραφα (επιστολές και παρτιτούρες) κορυφαίων μουσουργών και ερμηνευτών του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα.
Σύντομα βιογραφικά των νέων σολίστ που συμμετέχουν στη μουσική βραδιά
Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος είναι βραβευμένος πιανίστας και μαθητής του θρυλικού βιρτουόζου Nikolai Petrov. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ ανά τον κόσμο στο πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντικών φεστιβάλ και μουσικών θεσμών με τα πλέον απαιτητικά πιανιστικά έργα. Στις συμπράξεις του με ορχήστρα συγκαταλέγονται εμφανίσεις με το Κοντσέρτο αρ. 3 του Sergei Rachmaninov και το Κοντσέρτο αρ. 2 του Johannes Brahms, ενώ η δισκογραφική του εργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις όλων των σημαντικών έργων του Άγγλου συνθέτη Joseph Holbrooke, τα οποία επίσης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο περίφημο English Music Festival. Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τα σημαντικότερα διεθνή περιοδικά κλασικής μουσικής -όπως το Gramophone-, τα οποία έχουν αναφερθεί με ιδιαίτερα θερμά σχόλια σχετικά με τις εκτελέσεις του σε έργα Rachmaninov αλλά και σχετικά με την ερμηνεία του “Petrushka” του Igor Stravinsky.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Τροχόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας πιανίστας που ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Ferruccio Busoni, αλλά και το Κοντσέρτο για σόλο πιάνο του Charles Valentin Alkan (την ρωσική πρεμιέρα του οποίου πραγματοποίησε στη Μόσχα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη)- δύο μυθικά έργα τα οποία αποτελούν ογκόλιθους του σπάνιου όσο και ουσιαστικά απροσπέλαστου για τους περισσότερους πιανίστες ρεπερτορίου. Για τις εξαιρετικές του ερμηνείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε το βραβείο Νέου Σολίστ από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.
Ο πιανίστας Ελευθέριος Μισιργής γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο ακορντεόν και πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε κλασικό πιάνο. Μαθήτευσε Πιάνο και Ακορντεόν δίπλα στους Στράτο Κενανίδη, Γιώργο Καμπά , Χρήστο Νούλη και Ουρανία Χρυσαφίδου. Το 2009 έλαβε Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί στην τάξη της Ουρανίας Χρυσαφίδου. Είναι κάτοχος Πτυχίων ανώτερων θεωρητικών και Ωδικής από την τάξη του Χρήστου Δεληδήμου. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στην Ελλάδα (σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση για τη βράβευση της Μαρίας Φαραντούρη και του Νίκου Κούνδουρου) και το εξωτερικό (Ιταλία-Ολλανδία) σε μοντέρνα και όργανα εποχής. Συμμετείχε ως καλεσμένος σε εκπομπή του Τρίτου προγράμματος ελληνικής ραδιοφωνίας, σε ειδικό αφιέρωμα στην Gina Bachauer. Την άνοιξη του 2016 πραγματοποίησε ένα ρεσιτάλ- Αφιέρωμα στον Franz Liszt, με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατο του μουσουργού. Στο πλαίσιο αυτού του ειδικού αφιερώματος αυτοσχεδίασε πάνω σε ένα άγνωστο θέμα του συνθέτη, προερχόμενο από ιδιόγραφο χειρόγραφο, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον μουσικολόγο Κωνσταντίνο Π. Καράμπελα-Σγούρδα. Έχει συνθέσει φωνητική μουσική και μουσική για πιάνο, οργανικά σύνολα, ταινίες μικρού μήκους και θέατρο. Τον Δεκέμβριο του 2014, ως συνθέτης και πιανίστας, απέσπασε το Βραβείο Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα – “Κατηγορία Νέου Καλλιτέχνη”, που του απονεμήθηκε από το “Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer” και από τον “Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αθήνας”. Την άνοιξη του 2018 κέρδισε εκτός συναγωνισμού το Βραβείο Σολίστ “Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα». Τον Απρίλιο του 2016 κέρδισε το 2ο Βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan – P.J.G. Zimmerman (δεν δόθηκε 1ο Βραβείο) και τον Μάρτιο του 2018 κέρδισε το 3ο Βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan – P.J.G. Zimmerman. Είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για σπουδές πιάνου στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του με ειδίκευση – οργανική εκτέλεση πιάνου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Igor Petrin.
Είναι απόφοιτος του Conservatorio di Musica «F.Morlacchi» της Περούτζιας Ιταλίας (MMus, διετές, επιπέδου ΙΙ) της σχολή του ιστορικού πιάνου με ειδίκευση στον F. Chopin υπό την επίβλεψη του καθηγητή Costantino Mastroprimiano με την υψηλότερη βαθμολογία 110/110 e laude (με έπαινο). Έχει αποσπάσει υποτροφίες από τα παρακάτω Σωματεία: Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer για σπουδές σύνθεσης και ανάλυσης (τάξη Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα- Σγούρδα) και σπουδές πιάνου και από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «εν Αθήναις». Εργάζεται ως καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων σε ωδεία της βόρειας Ελλάδας.
Ο βιολονίστας και πιανίστας Ανδρέας Κερκέζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Σε ηλικία επτά ετών πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ σε κονσέρτα των Vivaldi και Mozart. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις Florentinersaal και Stefaniensaal της Αυστρίας, στη Sala Patria της Ρουμανίας, στο Festspielhaus Baden-Baden της Γερμανίας καθώς και με ορχήστρες όπως οι Brasov Philharmonic, Orpheus Kammerorchester Wien και Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ. Από το 2018 είναι μόνιμος συνεργάτης της Wiener Kammerorchester (Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης). Σπούδασε πιάνο με τους Μενέλαο Τσικλίδη, Δημήτρη Τουφεξή και στο Ωδείο Αθηνών, με τον Τίτο Γουβέλη. Στην Ελλάδα μελέτησε βιολί με τους Παναγιώτη Φιλικόζη, Νέλλυ Οικονομίδου, Βασίλη Παππά και Απόλλωνα Γραμματικόπουλο. Στο Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας μελετά με την Priya Mitchell, όπως και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης με τον Anton Sorokow, αλλά και με την Maighread McCraan. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από τον Δημήτρη Τουφεξή (Άριστα και α΄ βραβείο). Συνεργάζεται με το Vienna Trio, με τον σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο, με την πιανίστα Maria Radutu, με τον βιολονίστα Edua Zadory, με τον πιανίστα Francesco Nicolosi, με την βιολονίστα Priya Mitchell, με τον πιανίστα Dirk Mommertz και με τον πιανίστα-συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου. Έχει λάβει πολλά βραβεία στο βιολί όπως α΄ βραβείο παμψηφεί (99/100) στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό της Stresa της Ιταλίας (2019), β΄ βραβείο στον Διαγωνισμό της Στοκχόλμης (2018), β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα και β΄ βραβείο στον Διαγωνισμό της UNESCO. Επίσης από το Ωδείο Αθηνών έχει λάβει α΄ βραβείο στο πιάνο και α΄ βραβείο στα θεωρητικά.
Ο βιολοντσελίστας Αλέξανδρος Σιουπούλης γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε τις σπουδές του στο πιάνο, στην τάξη της κ. Σταματίας Χωρεψιμά, από την οποία και γαλουχήθηκε κατά τα πρώτα του μουσικά βήματα. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου με τον κ. Βαγγέλη Νίνα, στο Ωδείο Αθηνών. Για μια διετία υπήρξε μέλος της Ορχήστρας “Νίνα Πατρικίδου”, που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατά την περίοδο 2015-2020 ήταν μέλος της Καμεράτα Τζούνιορ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σήμερα είναι εξάρχων της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Έχει κερδίσει χρυσά βραβεία σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, που διοργανώνεται από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer. Έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου (κουαρτέτα εγχόρδων, ντούο τσελο-πιάνο κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και συναυλίες σε Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα (λ.χ,. Φθιώτιδα, Κέρκυρα και Άργος). Ανήκει στους Νέους Σολίστ του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer συμμετέχοντας σε πολλές συναυλίες που διοργανώνει το Σωματείο. Τέλος, κατά την τελευταία διετία είναι υπότροφος του Ιδρύματος Βεργωτή ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών.
O βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2004. Σε ηλικία τεσσάρων ετών ξεκίνησε βιολί. Ως εξαιρετικό ταλέντο και ιδιαίτερα προικισμένος μαθητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ωδείου, σε ηλικία μόλις 16 ετών έλαβε το δίπλωμά του, με Άριστα Παμψηφεί, τον Ιούνιο 2020. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος και έχει κερδίσει χρυσά βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών ερμήνευσε ως σολίστ το Κοντσέρτο για βιολί, Op. 61, του Beethoven op.21 και το Scherzo-Tarentelle του Wieniawski στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Βραβεύτηκε με το «Βραβείο Ανερχόμενου Σολίστ» και με το Ειδικό Βραβείο στη μνήμη της Θέκλας Μαρινίδη και Γιώργου Χατζηνίκου από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer. Τον Ιούλιο του 2017 κέρδισε το βραβείο First Absolute Prize (100/100) Winner και το Βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου του Beethoven στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό ‘Vienna’ Grand Prize Virtuoso 2017. Τον Σεπτεμβρίου 2018, έλαβε μέρος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Wieniawski – Lipinski στην πόλη Loublin της Πολωνίας. Τον Απρίλιο του 2020 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο master class του Λεωνίδα Καβάκου, κερδίζοντας υποτροφία. Σήμερα είναι μαθητής της Α΄ Λυκείου και φοιτά με υποτροφία στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Η βιολοντσελίστα Μαρία-Έλλη Πετρίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2005. Σε ηλικία τεσσάρων έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου. Φοιτά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του κ. Δημήτρη Πολυζωίδη. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος και έχει κερδίσει χρυσά βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2015, σε ηλικία δέκα ετών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε σολιστική εμφάνιση ερμηνεύοντας J.S.Bach.
Το 2016 έλαβε Ειδική Διάκριση Ανερχόμενου Καλλιτέχνη κατά 6ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα. Το 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμήνευσε το σολιστικό μέρος του Κοντσέρτου για βιολοντσέλο αρ. 1, Op. 33, του Camille Saint-Saëns. Το 2017 κέρδισε το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Vienna Grand Prize Virtuoso. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην Gläserne Saal/Magna Auditorium (Γυάλινη Αίθουσα) της περίφημης Musikverein της Βιέννης (Μέγαρο Μουσικής των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης) ερμηνεύοντας Bach. Σήμερα είναι μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου και φοιτά με υποτροφία στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Η προετοιμασία ξεκίνησε!!!
(κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να εμφανιστούν σε μεγαλύτερο μέγεθος)
Συνέντευξη της Προέδρου μας κας Αγλαΐας Αρχοντίδου στην ΕΡΤ για την συναυλία κλασικής μουσικής στη Μόρια Λέσβου (δείτε από το σημείο 1ω 38λ)