Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφήβων

Ιούλιος 2019

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΦΗΒΩΝ

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και η «Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών» προκηρύσσουν, για το έτος 2019-20, λογοτεχνικό διαγωνισμό Μυθιστορήματος με θέμα:

«ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ, 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

ΒΡΑΒΕΙΑ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία / διακρίσεις:

 1. Πρώτο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο χιλίων (1.000) Ευρώ.
 2. Δεύτερο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων (500) Ευρώ.
 3. Έπαινος (γραπτός έπαινος). Δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

 

Η ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Η ανάγκη προκήρυξης ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα την ιστορική πορεία της Μόριας στη Λέσβο γεννήθηκε από τη διογκούμενη συνεχώς υποβάθμιση της περιοχής και του οικισμού, εξαιτίας της εγκατάστασης και λειτουργίας του Hot Spot στα όρια του χωριού.

Η Μόρια, που έγινε ευρέως γνωστή επειδή το προσφυγικό είναι το κατεξοχήν πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη σήμερα, αποτελεί τον πρώτο σταθμό των προσφύγων. Δεν διαθέτει όμως τις απαραίτητες υποδομές για τη στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των συνανθρώπων μας, που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης με ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, αλλά είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Η κατάσταση αυτή, που μόνο δυστυχία μπορεί να παράγει, επιδρά με τον χειρότερο τρόπο στον οικισμό της Μόριας, που αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ παράλληλα «αγνοείται» ως ιστορικός οικισμός.

Τα ΜΜΕ, όταν αναφέρονται στη Μόρια, διεθνώς, εννοούν το Hot Spot, πιθανόν επειδή δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του χωριού. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι επώνυμοι και υψηλοί επισκέπτες του νησιού φτάνουν στον «Καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας», ακολουθώντας τις εκτός του οικισμού διαδρομές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν και μετά την αναχώρηση τους ότι το χωριό κατοικείται και παράγει ακόμα και σήμερα πολιτισμό .

Η Μόρια όμως, έχει μεγάλη και πολύχρονη ιστορία. Κατοικείται από τους αρχαϊκούς χρόνους συνεχώς μέχρι σήμερα, αποτελώντας διαχρονικά το σημαντικότερο προάστιο της πόλης της Μυτιλήνης προς τα βόρεια.

Ο μελετητής/λογοτέχνης που θα θελήσει να ασχοληθεί με το ρόλο της Μόριας Λέσβου στο ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι μπορεί να βασιστεί σε αρχαιολογικά τεκμήρια, τη λογοτεχνία, τα τεκμήρια από τη φιλολογική παράδοση και τη λαογραφία και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται: τα αρχαϊκά αγγεία στη θέση Αχλιά, η ελληνιστική και ρωμαϊκή νεκρόπολη στη θέση Μαυροβούνι, οι οικιστικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες της ρωμαϊκής εποχής στο εύφορο οροπέδιο της Ουτζάς, η ελληνιστική επιγραφή των «γναφέων» στη θέση Αχλιά όπου και οι λουτρικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις των ρωμαϊκών χρόνων, η νεκρόπολη των βυζαντινών χρόνων στον Αγ. Ιωάννη,. Αναφέρονται επίσης οι επιτύμβιες επιγραφές εντοιχισμένες στις μάντρες των αγροκτημάτων, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και η Κοιμητηριακή Βασιλική του Αγ. Βασιλείου, τα εξωκλήσια, οι πύργοι, ο οικισμός του 16ου αιώνα, τα καφενεία, τα κουρεία, τα ραφτάδικα, οι φούρνοι και άλλα καταστήματα του 19ου αιώνα, οι κρήνες, τα βιομηχανικά κτήρια του 19ου και 20ου αιώνα Τα κατά «Δάφνιν και Χλόη» του Λόγγου διαδραματίζονται στην περιοχή της Μόριας, το αρχειακό υλικό, οι φωτογραφίες, τα πανηγύρια, η προφορική παράδοση, ο εμφύλιος, τα έθιμα και πανηγύρια που συνεχίζονται, οι σύγχρονοι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα τρία σχολεία, (τα κτήρια και η λειτουργία τους).

Έχουμε την πεποίθηση ότι η μελέτη και η έρευνα των τεκμηρίων αρχαιολογικών και ιστορικών δεδομένων και η δημοσιοποίηση τους μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο είναι ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση της γνώσης για έναν τόπο και τους ανθρώπους του. Άλλωστε η λογοτεχνία επιτρέπει την εύκολη και ευχάριστη προσέγγιση των ιστορικών δεδομένων.

Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε την προκήρυξη του λογοτεχνικού διαγωνισμού για τα 2500 χρόνια ιστορίας της Μόριας.

 

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

 1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν άτομα ηλικίας 13 έως 18 ετών που κατοικούν εντός ή εκτός Ελλάδας. Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ανήλικοι (και μεγαλύτεροι των 13 ετών) την ημερομηνία υποβολής (σφραγίδα ταχυδρομείου – βλ. εδάφιο 6) των έργων τους.
 2. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην επίσημη ελληνική γλώσσα (μονοτονικό, όχι σε ντοπιολαλιά). Κείμενα γραμμένα σε διάλεκτο θα αποκλείονται.
 3. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο του.
 4. Κάθε έργο που θα υποβληθεί πρέπει να είναι δημιούργημα ενός και μόνο δημιουργού, ανέκδοτο, αδημοσίευτο και να μην έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.
 5. Στον διαγωνισμό δεν μπορούν να λάβουν μέρος τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και της «Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών».
 6. Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Τα αποτελέσματα των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι το τέλος Μαΐου 2020 θα γίνει και η απονομή των βραβείων – διακρίσεων, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
 7. Η αποστολή των έργων θα γίνει ταχυδρομικά με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στην διεύθυνση: CLIOMUSE Πραξιτέλους 40-44 Αθήνα 10561 με την ένδειξη: «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ»
 8. Κάθε έργο πρέπει να υποβληθεί εκτυπωμένο σε γραμματοσειρά Arial, μεγέθους 12, σε διάστιχο 1,5, σε 3 αντίγραφα.
 9. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν σε μεγάλο φάκελο:
  1. Τα 3 αντίγραφα του έργου τους. Στην πρώτη σελίδα κάθε αντιγράφου πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο του συγγραφέα.
  2. Ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, στον οποίο θα εσωκλείσουν τα προσωπικά τους στοιχεία: (ονοματεπώνυμο, τίτλος του έργου, ψευδώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Τ.Κ., σταθερό ή/και κινητό τηλέφωνο, email, φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης).
 10. Επισημαίνουμε ότι ο φάκελος με τα στοιχεία της παραγράφου 9Β, θα παραμένει σφραγισμένος έως ότου ολοκληρωθούν οι κρίσεις και αναδειχθούν τα έργα που θα βραβευτούν.

Προσοχή: Στη θέση του αποστολέα στον μεγάλο (εξωτερικό φάκελο) θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο, διαφορετικά η υποψηφιότητα θα ακυρώνεται. Στον εξωτερικό φάκελο πρέπει να αναγράφεται επίσης η επισήμανση «Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφήβων».

 1. Για την αξιολόγηση των υποβληθέντων έργων, θα συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης (κριτική επιτροπή), η οποία θα δικαιούται να απονείμει τα βραβεία και διακρίσεις που αναφέρονται ανωτέρω ή μέρος αυτών.
 2. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
 3. Τα ονόματα των βραβευθέντων και διακριθέντων, καθώς και η ημερομηνία και ο χώρος της απονομής θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» – culture4all.gr – και στην ιστοσελίδα της «Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» – https://ethnikietairialogotechnon.gr .
 4. Όσοι δεν παρευρεθούν στην τελετή βράβευσης μπορούν να παραλάβουν το βραβείο τους με αντιπρόσωπό τους, την ημέρα της απονομής (κατόπιν γραπτής ενημέρωσης εκ των προτέρων), ή ταχυδρομικά, μετά από συνεννόηση με τηv επιτροπή.
 5. Επειδή δεν αποκαλύπτονται τα προσωπικά στοιχεία των συγγραφέων, των οποίων τα έργα δεν διακρίνονται, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών για την επίδοσή τους ή για τη βαθμολογία τους. Τα παραληφθέντα έργα αυτής της κατηγορίας δεν επιστρέφονται στον αποστολέα. Τα μη διακριθέντα έργα καταστρέφονται μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των συγγραφέων τους.
 6. Η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθεί, μετά το πέρας της αξιολόγησης, στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους»culture4all.gr – και στην ιστοσελίδα της «Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών»https://ethnikietairialogotechnon.gr
 7. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων.

Περισσότερες πληροφορίες, δίνονται στους ενδιαφερομένους, στο τηλέφωνο: 6973710443 (κα Ελένη Γιαννετάκη) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@culture4all.gr.

Μπορείτε να κατεβάσετε την προκήρυξη του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, σε μορφή pdf, εδώ.