Η Οθωμανική Αθήνα
Τα Μνημεία της Αγοράς

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Οι Οθωμανοί προσέθεσαν την παρουσία τους στα δύο σταθερά σημεία αναφοράς της πόλης των Αθηνών από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή, δηλαδή στον Βράχο της Ακρόπολης και στην περιοχή της Αγοράς. Ελέγχοντας στρατιωτικά και οικονομικά την πόλη εδραίωσαν την κυριαρχία τους με την δημιουργία ευαγών ιδρυμάτων. Ίδρυσαν επίσης, τεκκέδες, ιεροσπουδαστήρια και λουτρά, στην «πόλη των σοφών», την οποία θαύμασε ο σουλτάνος Μεχμέντ ο Πορθητής το 1458, αλλά και ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί το 1668. 

Ποια είναι η στάση των Οθωμανών απέναντι στις αρχαιότητες, ποιος είναι ο ισλαμικός αστικός πυρήνας της πόλης, ποια είναι η θέση της διοίκησης, αλλά και των ορθοδόξων μουσουλμάνων και των δερβισσών στην οικονομική καρδιά της εβδομαδιαίας και της μηνιαίας αγοράς; Ποιες είναι οι σχέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων, πώς είναι η καθημερινή ζωή, ποιες ήταν οι δύσκολες και ποιες οι ήρεμες εποχές; Τι μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη σήμερα στην πόλη μέσα από τη ζωγραφική, τα σχέδια και τα χαρακτικά των προηγούμενων αιώνων; 

Ο ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Λούπη, Ιστορικό-Οθωμανολόγο (Υπ. Διδ. Ιστορίας και Μεσανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard). 

Πότε: Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ. 

Σημείο Συνάντησης: Εμπρός από το τζαμί στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Διάρκεια Περιπάτου: περ. 2 ώρες και 30 λεπτά χαλαρού περιπάτου. 

Κόστος Συμμετοχής: Δέκα ευρώ (10€) ανά άτομο, πληρωτέο επί τόπου πριν την έναρξη του περιπάτου. Τα παιδιά έως 12 ετών συμμετέχουν δωρεάν. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις και πληροφορίες: κα Έλενα Γιαννετάκη: 6973710443 (από 10:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.).