Η Οθωμανική Αθήνα
Τα Μνημεία της Αγοράς

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Οι Οθωμανοί προσέθεσαν την παρουσία τους στα δύο σταθερά σημεία αναφοράς της πόλης των Αθηνών από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή, δηλαδή στον Βράχο της Ακρόπολης και στην περιοχή της Αγοράς. Ελέγχοντας στρατιωτικά και οικονομικά την πόλη εδραίωσαν την κυριαρχία τους με την δημιουργία ευαγών ιδρυμάτων, όπως τεμένη, τεκκέδες, ιεροσπουδαστήρια και λουτρά, στην «πόλη των σοφών», την οποία θαύμασε ο σουλτάνος Μεχμέντ ο Πορθητής το 1458, αλλά και ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί το 1668.

Ποια είναι η στάση των Οθωμανών απέναντι στις αρχαιότητες, ποιος είναι ο ισλαμικός αστικός πυρήνας της πόλης, ποια είναι η θέση της διοίκησης, αλλά και των ορθοδόξων μουσουλμάνων και των δερβισσών στην οικονομική καρδιά της εβδομαδιαίας και της μηνιαίας αγοράς; Ποιες είναι οι σχέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων, πως είναι η καθημερινή ζωή, ποιες ήταν οι δύσκολες και ποιες οι ήρεμες εποχές; Τι μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη σήμερα στην πόλη μέσα από τη ζωγραφική, τα σχέδια και τα χαρακτικά των προηγούμενων αιώνων;

Ο ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Λούπη, Ιστορικό-Οθωμανολόγο (Υπ. Διδ. Ιστορίας και Μεσανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard).

Πότε:
Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στις 10:00 π.μ.

Σημείο Συνάντησης:
Εμπρός από το τζαμί στην Πλατεία Μοναστηρακίου. 

Διάρκεια Περιπάτου:
2 ώρες και 30 λεπτά – 3 ώρες.

Κόστος Συμμετοχής:
Δέκα ευρώ (10€) ανά άτομο, πληρωτέο επί τόπου πριν την εναρξη της ξενάγησης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις και πληροφορίες:
κα Ηλιοδώρα Νικολοπούλου: 6974362017 (από 10:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.).

Ενδείκνυται οι συμμετέχοντες να φροντίσουν για προστασία από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας (καπέλο, γυαλιά ηλίου κ.λπ.).