Πολιτιστική διήμερη εκδρομή στην Ολυμπία,
στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα,
στο δάσος της Φολόης και στην Ανδρίτσαινα

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πρόγραμμα

Σάββατο 10/2/2018
8:30 Αναχώρηση από την πλατεία Κλαυθμώνος.
11:00 Ολιγόλεπτη στάση στο Αρτεμίσιο.
12:45 Άφιξη και ξενάγηση από αρχαιολόγους στο ναό του Επικουρίου Απόλλωνα.
13:45 Αναχώρηση για την Ανδρίτσαινα.
14:15 Άφιξη στην Ανδρίτσαινα. Ξεκούραση και γεύμα (ελεύθερο).
15:45 Αναχώρηση για την Ολυμπία.
17:30 Άφιξη στο ξενοδοχείο Arty Grand Hotel 5*, στην Ολυμπία.

20:00

Δείπνο (ελεύθερο).
   
Κυριακή 11/2/2018
8:00-9:45 Πρωινό στο ξενοδοχείο.
10:00 Αναχώρηση για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
10:15 Επίσκεψη και ξενάγηση από αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ολυμπίας
13:15 Αναχώρηση για το δάσος της Φολόης.
15:00 Άφιξη στο δάσος της Φολόης. Γεύμα (ελεύθερο) σε παραδοσιακή ταβέρνα στο δάσος. Περίπατος και ξεκούραση.
16:30 Αναχώρηση για την Αθήνα.
19:30 Άφιξη στην Αθήνα.

 

 • Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές. Εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια των οδικών μετακινήσεων, θα γίνονται σύντομες στάσεις. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το γραφείο ταξιδίων Μέμνων Travel. Οι μετακινήσεις μας θα γίνουν με πολυτελές πούλμαν.

 

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:

 • 130 ευρώ ανά άτομο για όσους προτιμήσουν δίκλινο δωμάτιο.
 • 147 Ευρώ ανά άτομο για όσους προτιμήσουν μονόκλινο δωμάτιο.

 

Λόγω πολιτικής του ξενοδοχείου ως προς τη δέσμευση των δωματίων, παρακαλούμε να:

α) Δηλώσετε τη συμμετοχή σας ως την Κυριακή 28/1/2018 προκαταβάλοντας 50€. Παρακαλούμε επίσης να διευκρινίσετε ταυτόχρονα (μέσω email ή τηλεφωνικώς) αν επιθυμείτε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο.

β) Εξοφλήσετε τη συμμετοχής σας έως την Παρασκευή 2/2/2018.

Όλες οι καταθέσεις πρέπει να γίνουν σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς. Σε κάθε κατάθεση σας, παρακαλούμε να αναγράφετε στα σχόλια τη λέξη «Ολυμπία» και το επώνυμό σας.

 

  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK
Αριθμός λογαριασμού: 155/345655-26 101-00-2310-2133-10
ΙΒΑΝ: GR 5401 101 5500 0001 5534 5655 26 GR82 0140 1010 1010 0231 0213 310
Δικαιούχος λογαριασμού: Γουναράς Δημήτρης,
Παπαδημητρίου Ευαγγελία
Παπαδημητρίου Ευαγγελία,
Γουναράς Δημήτρης

 

  EUROBANK ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός λογαριασμού: 0026.0062.19.0201281775 5029 08257 3697
ΙΒΑΝ: GR42 0260 0620 0001 9020 1281 775 GR15 0172 0290 0050 2908 2573 697
Δικαιούχος λογαριασμού: Γουναράς Δημήτρης Γουναράς Δημήτρης

 

 • Για την πραγματοποίηση της εκδρομής απαιτείται ελάχιστος αριθμός 25 συμμετοχών. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αριθμός αυτός, η επίσκεψη δεν θα γίνει και τυχόν χρήματα που έχουν καταβληθεί θα επιστραφούν στο ακέραιο.

 

Στο αναγραφόμενο κόστος περιλαμβάνονται:

 • Μετάβαση και επιστροφή με πολυτελές πούλμαν.
 • Διαμονή.
 • Πρωινό στο ξενοδοχείο την Κυριακή.
 • Ασφάλιση.

 

Στο αναγραφόμενο κόστος δεν περιλαμβάνονται:

 • Tα εισιτήρια σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα, καθότι κάθε ένας ξεχωριστά ενδέχεται να ανήκει σε κάποια από τις ομάδες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (π.χ. οι άνω των 65 ετών, οι κάτοχοι κάρτας Συλλόγων των Φίλων των Μουσείων κ.λπ.) ή ελεύθερη είσοδο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το εισιτήριο για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα κοστίζει 6€ (μειωμένο: 3€) και το ενιαίο εισιτήριο για την Ολυμπία 6€.
 • Διατροφή (πλην του πρωινού στο ξενοδοχείο την Κυριακή).
 • Φόρος διαμονής (3€ / δωμάτιο πληρωτέο στο ξενοδοχείο – ισχύει από 1/1/2018).

 

 

Βάσσες: Ναός Επικούριου Απόλλωνα

 

 

 

 

 

 

Στην καρδιά σχεδόν της Αρκαδίας, σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον που περιβάλλεται από ψηλά βουνά, σε υψόμετρο 1.130μ., σώζεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, από τα επιβλητικότερα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Η ανέγερσή του χρονολογείται στο 420-410 π.Χ. και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε, ήδη από τον 7ο αι. π.Χ., ένας παλαιότερος ναός αφιερωμένος από τους κατοίκους της γειτονικής Φιγάλειας στον Απόλλωνα Βασσίτα ή Επικούριο. Σύμφωνα με την παράδοση οι Φιγαλείς λάτρευαν τον Απόλλωνα ως επικούριο, δηλαδή με την ιδιότητά του ως βοηθού ή συμπαραστάτη στον πόλεμο ή την αρρώστια, όπως πιστοποιούν τα πολυάριθμα χάλκινα αγαλμάτια που βρέθηκαν κοντά στον ναό και απεικονίζουν τον θεό ως πολεμιστή. Ο σωζόμενος, κλασικός ναός αφιερώθηκε και πάλι στον Απόλλωνα Επικούριο από τους Φιγαλείς για να τον ευχαριστήσουν, ύστερα από μια επιδημία πανώλης που έπληξε τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ίσως το έτος 420 π.Χ.

Ο ναός έχει κατασκευαστεί από τοπικό ασβεστόλιθο αλλά περιλαμβάνει και μαρμάρινα στοιχεία στον γλυπτό διάκοσμο. Θεμελιωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα πάνω στο φυσικό βράχο, παρουσιάζει ιδιαιτερότητα ως προς τον προσανατολισμό από βορρά προς νότο σε αντίθεση με την συνήθη ανατολικομεσημβρινή διάταξη που απαντάται σε κλασικούς ναούς άλλων περιοχών. Η σύνθετη δομή του ναού, περίπτερος εξωτερικά (6 κίονες στις στενές και 15 στις μακρές πλευρές) με πρόναο και ναό (σηκό) εσωτερικά, συνδυάζει στοιχεία του αυστηρού δωρικού, του ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού.

Η ιωνική ζωφόρος που περιέτρεχε τον σηκό, διακοσμημένη με σκηνές αμαζονομαχίας και μάχες Λαπιθών με Κενταύρους, αποδίδεται στον γλύπτη Παιώνιο, δημιουργό της περίφημης ιπτάμενης Νίκης στο Μουσείο Ολυμπίας. Στο άδυτο του ναού πιστεύεται ότι ήταν τοποθετημένο το λατρευτικό άγαλμα του θεού, στραμμένο ανατολικά. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) που θεωρεί τον ναό δεύτερο, μετά την Τεγέα της Πελοποννήσου, σε «κάλλος και αρμονία», αναφέρει ότι το άγαλμα ήταν πελώριο και χάλκινο. Στο κέντρο σχεδόν του σηκού υπήρχε ένας κίονας με το αρχαιότερο δείγμα κορινθιακού κιονόκρανου, πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία αυτού του ρυθμού στον ελληνορωμαϊκό κόσμο και υστερότερα. Ο ναός παρέμεινε σε χρήση κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Οι πρώτες φερ΄ειπείν ανασκαφές στο μνημείο έγιναν το 1812 από αρχαιόφιλα μέλη της Εταιρείας των Dielettanti του Λονδίνου. To 1814, τμήματα της ιωνικής ζωφόρου και μετόπες (23 πλάκες) που αποσπάστηκαν από το μνημείο, αγοράστηκαν από την αγγλική κυβέρνηση και κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο. Το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε από τον Άγγλο διανοούμενο Christian Muller ως πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με εκείνη το Λόρδου Elgin. Από το 1902 άρχισαν συστηματικές ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους που επαναλήφθηκαν κατά διαστήματα από το 1959 μέχρι και το 1980. Το 1975 συστήθηκε η Επιτροπή Συντήρησης με στόχο τη μελέτη, συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου. Τις εργασίες ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1987 το μνημείο καλύφθηκε με στέγαστρο και αντισεισμικό ικρίωμα που παραμένουν ως σήμερα. Το 1986 ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα χαρακτηρίσθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ίχνη ναών έχουν εντοπιστεί και στην ευρύτερη περιοχή του Επικουρίου Απόλλωνα, στην κορυφή Παλιαυλακίτσα, όπου βρισκόταν το αρχαίο Κωτύλιον. Αν φτάσουμε ως εκεί, θα απολαύσουμε μια μαγευτική θέα…

 

Ολυμπία – Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο

 

 

 

Μια τοποθεσία, στους πρόποδες του Κρονίου όρους, που χαρακτηρίζεται από ηρεμία, μια κατάφυτη κοιλάδα που καθρεφτίζεται στην κοίτη του Αλφειού ποταμού, μια γαλήνια και γλυκύτατη φύση που ευνοούσε, όπως λέγεται, τις συμφιλιώσεις των ελληνικών πόλεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που τελούνταν στο πανελλήνιο ιερό στο πλαίσιο της μεγάλης εορτής των Ολυμπίων προς τιμήν του Δία. Η λατρεία του κυριαρχεί στα κλασικά χρόνια, έχοντας εκτοπίσει προγενέστερες, προϊστορικές θεότητες, που έφεραν μαζί τους οι λαοί που διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο στην ιερή Άλτι. Λέγεται ότι ο Κρόνος είχε κ’ αυτός τη θέση του εδώ – όπως η δείχνει η ονομασία Κρόνιον – πριν εκθρονισθεί από τον Δία, ενώ η Ήρα διαδέχτηκε στη λατρεία μια προγενέστερη μινωική θεά-μητέρα.

Η ιερή πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά χάρη στην γενναιοδωρία των πόλεων και την επιδεξιότητα των διαχειριστών της. Σύμφωνα με την παράδοση πρώτα η Πίσα, πόλη της Ηλείας, ανέλαβε τη διαχείριση των ναών και την προεδρία των αγώνων, ενώ από το 471 π.Χ. πρωτεύουσα του Κοινού των Ηλείων και επικυρίαρχος της Ολυμπίας γίνεται η Ήλις, υπό την προστασία της Σπάρτης. Εδώ συναντιόταν κάθε τέσσερα χρόνια όλος ο ελληνικός κόσμος, αφού χάρη στην ιερή εκεχειρία οι ελληνικές κοινότητες ξεχνούσαν τις διχόνοιες και συνειδητοποιούσαν τη φυλετική ενότητά τους.

Η φήμη του ιερού και η επισημότητα των πανηγυρικών οργανώσεων κράτησαν για αιώνες. Το ιερό ευνοήθηκε από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες αλλά από τον 3ο– 4ο αι. μ.Χ., η ευημερία φθίνει και ο πολιτικός και θρησκευτικός ρόλος παύει να υφίσταται. Το οριστικό κτύπημα θα έλθει το 426 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ διέταξε την καταστροφή των ναών. Στα ερείπια της Άλτεως χτίζεται μια βυζαντινή κωμόπολη και αργότερα ένα χωριό βοσκών με ευτελείς καλύβες ανάμεσα στο στάδιο και τον ναό του Δία. Τον 9ο αιώνα ο χώρος ερημώθηκε.

Από το ολυμπιακό ιερό σώζονται τα κατάλοιπα διάφορων περιόδων, ορισμένα ιδιαίτερα επιβλητικά. Ας μη ξεχνάμε ότι η Άλτις, δηλαδή ο χώρος ανάμεσα στον Αλφειό και Κλαδέο, στους πρόποδες του Κρονίου, ήταν αφιερωμένος στους θεούς. Εκεί, μέσα στον ιερό περίβολο, με δεδομένη την θεϊκή επικυριαρχία του Δία, υπήρχαν ναοί, βωμοί και αναθήματα σε άλλες θεότητες. Οι κατοικίες των ιερέων και υπαλλήλων του ιερού βρίσκονταν εκτός περιβόλου. Τον 4ο αι. π.Χ. παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και τη δημιουργία χώρων στέγασης των επισκεπτών. Στην Ελληνιστική περίοδο έγιναν κτήρια κοσμικού χαρακτήρα, όπως η Παλαίστρα και το Γυμνάσιο ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια ανακατασκευές, θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και λουτρά.

Στον χώρο δέσποζε, ωστόσο, ο μεγαλοπρεπής ναός του Δία με το χρυσελεφάντινο άγαλμα, έργο του Φειδία, γνωστό ως ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Πολλά από τα κτίσματα της αρχαίας Ολυμπίας αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφές, Οι πρώτες έγιναν το 1829 από μέλη της λεγόμενης επιστημονικής Επιτροπής του Μοριά και ορισμένα τμήματα από το ναό του Διός κατέληξαν στην Γαλλία και στο Μουσείο του Λούβρου. Συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1875 από τη Γερμανική αποστολή, υπό τον αρχαιολόγο Ernst Curtius. Ξανάρχισαν το 1936 και αργότερα το 1952 και το 1984.

 

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα σημαντικότερα από τα μνημεία:

 • Ναός του Δία (468 – 456 π.Χ.), πρότυπο δείγμα περίπτερου, δωρικού ρυθμού που περιείχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού
 • Ηραίον, ναός της Ήρας (6ος αι. π.Χ.), όπου βρισκόταν ο Ερμής του Πραξιτέλους και ο δίσκος της ιερής εκεχειρίας
 • Πρυτανείο (5ος αι. π.Χ.), πολιτικό και διοικητικό κέντρο του ιερού
 • Στάδιο (περ. 450 π.Χ.), χωρητικότητας 20.000 θεατών. Χρησιμοποιείτο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων
 • Γυμνάσιο, χώρος προπόνησης των αθλητών
 • Παλαίστρα (3ος αι. π.Χ.), έξω από τον ιερό περίβολο
 • Λεωνιδαίο (3ος αι. π.Χ.), χώρος φιλοξενίας των επισήμων
 • Εργαστήριο του Φειδία (5ος αι. π.Χ.), έξω από τον περίβολο
 • Θεοκολεών (4ος αι. π.Χ.), έδρα των ιερέων (θεηκόλων) και κατάλυμα του προσωπικού στην υπηρεσία του ιερού
 • Φιλιππείο (μετά το 338 π.Χ.), κυκλικό οικοδόμημα, ανάθημα του Φιλίππου Β΄, ολοκληρωμένο από τον Μέγα Αλέξανδρο
 • Στοά της Ηχούς ή Ποικίλη Στοά (4ος αι. π.Χ.), διακοσμημένη με έργα ζωγραφικής
 • Μητρώον, ναός αφιερωμένος στη μητέρα-θεά Ρέα (Κυβέλη), μετατράπηκε σε ναό του Αυγούστου και των Ρωμαίων αυτοκρατόρων
 • Βωμός του Δία, όπου βρέθηκαν πολυάριθμα χάλκινα αγαλματίδια μέσα σε στρώμα στάχτης
 • Πελόπιο, αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα (Πέλοπα) των Ηλείων
 • Βουλευτήριο (4ος – 2ος αι. π.Χ.), ανάκτορο της Ολυμπιακής βουλής. Εδώ οι αγωνιζόμενοι ορκίζονταν μπροστά στους Ελλανοδίκες
 • Ιππόδρομος, για ιππικούς αγώνες και αρματοδρομίες
 • Ελληνικά λουτρά (5ος αι. π.Χ.), ρωμαϊκές θέρμες, οικίες κ.λπ.

 

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το πρώτο (παλαιό) μουσείο, δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, κατασκευάστηκε το 1885 με χρηματοδότηση του Ανδρέα Συγγρού για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών. Ήταν το πρώτο που κτίσθηκε εκτός Αθήνας. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

 

Το Νέο Μουσείο, Β.Δ. του Κρονίου, ολοκληρώθηκε το 1975 και εγκαινιάστηκε το 1982 μετά τη μεταφορά των αρχαίων έργων. Το 2004 ανακαινίστηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Περιλαμβάνει ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την υστερορωμαϊκή περίοδο. Στις διάφορες αίθουσες, από τα πλέον αξιόλογα εκθέματα είναι:

 • Κολοσσιαίο κεφάλι της Ήρας (6ος αι. π.Χ.)
 • Γιγαντομαχία από το αέτωμα του Θησαυρού των Μεγάρων (510 π.Χ.)
 • Σύμπλεγμα Δία και Γανυμήδη (470 π.Χ.)
 • Ευρήματα από το εργαστήριο του Φειδία και κύπελλο με επιγραφή ότι του ανήκε
 • Γλυπτός διάκοσμος από τα αετώματα (Αρματοδρομία Οινόμαου και Πέλοπα, Κενταυρομαχία με Λάπιθες και Κενταύρους) και τις μετόπες (Άθλοι του Ηρακλέους) του Ναού του Δία
 • Άγαλμα του Ερμή με τον μικρό Διόνυσο, πρωτότυπο έργο του γλύπτη Πραξιτέλους (330 π.Χ.)
 • Ιπτάμενη Νίκη του Παιωνίου, (420 π.Χ.), ανάθημα των Μεσσηνίων και Ναυπακτίων
 • Αγάλματα (λατρευτικά) Ρωμαίων αυτοκρατόρων και αδριάντες επιφανών πολιτών.

Έχει προγραμματιστεί ενδελεχής ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Θα απολαύσουμε εξαιρετικές διαδρομές, κρατώντας ζωντανές και αξέχαστες τις εντυπώσεις…

 

Το δάσος της Φολόης

Το δάσος της Φολόης βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση, απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου και οι ντόπιοι δεν το αποκαλούν τυχαία «το μπαλκόνι της Ηλείας». Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον Κένταυρο Φόλο, φίλο του Ηρακλή, ο οποίος κατοικούσε εκεί. Λόγω της μορφολογίας του, σχεδόν επίπεδο σε όλα τα σημεία του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.

 

Ανδρίτσαινα

Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας μας, με σημαντικές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Λυκαίου όρους η περιοχή ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά αρχοντικά της.