ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το νέο βιβλίο του Δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγη­τή των στρατιωτικών σχολών κ. Ιωαν. Σ. Παπαφλωράτου για τον 32ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς μελετητές, αυτός συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα με­τα­ξύ των προσωπικοτήτων, που άφη­σ­αν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο ιστορικό γίγνεσθαι. Κατά πολ­λούς, υπήρξε ένας από τους σημαντικό­τερους  ηγέτες της χώρας του στον προηγούμενο αιώνα, ενώ κάποιοι τον συγκαταλέγουν ακόμη και μεταξύ των τριών μεγαλύτερων προέδρων της Αμερικής, μετά από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Ρούβελτ ανέλαβε τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών μεσούσης της μεγάλης οικονομικής κρίσεως, που είχε προκαλέσει η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 1929. Κατόρθωσε να επιτύχει την (μερική έστω, προπολεμικά) ανάκαμψη της οικονομίας τους, εφαρμόζοντας το «New Deal», τις ενέπλεξε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Μεγ. Βρεταννίας και (όταν πέθανε) είχε καταστήσει την χώρα του κατ’ ουσίαν μία εκ των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη.

Δυστυχώς, όμως, αυτή η παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα δεν απασχόλησε την ελληνική βιβλιογραφία. Η συγκεκριμένη μελέτη του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών καθηγητή έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Το βιβλίο βασίζεται σε πλήθος πηγών, καθώς και στο αρχείο του στενού φίλου, συνεργάτη και επί σειρά ετών υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χέντρυ Μοργκεντάου Τζούνιορ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο απολύτως απαραίτητο στον μελετητή της αμερικανικής ιστορίας, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του διεθνούς μεταπολεμικού γίγνεσθαι, το οποίο με χαρά οι εκδόσεις μας παραδίδουν στην κρίση του αναγνωστικού κοινού.

 

Isbn 978-960-522-649-7  *  Σελίδες: 320

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Χαρ. Τρικούπη 14, 106 79 ΑΘΗΝΑ

210 6440021 – 210 3628976  *  acroceramo@hellasbooks.gr